Gå direkt till innehåll
​Ny ledning och styrelse för Bolists och XL-BYGGs gemensamma bolag

Pressmeddelande -

​Ny ledning och styrelse för Bolists och XL-BYGGs gemensamma bolag

Vid en extrastämma den 25 maj valdes en ny styrelse för Mestergruppen Sverige AB som blir namnet på det nya moderbolaget efter sammanslagningen mellan XL-BYGG och Bolist. Bolaget har även fått en ny ledningsgrupp där Karin Eriksson kvarstår som VD.

Mestergruppen Sverige AB (tidigare XL-BYGG AB) är nu den starkaste aktören med fria handlare i den svenska byggvaruhandeln med en unik position vad gäller att erbjuda ett brett utbud för yrkesfolk och privatpersoner i hela landet.

– Byggvaruhandeln går som tåget mitt i krisen och vi har bråda dagar över lag. Men för oss i ledningen ligger fokus på att utveckla organisation, erbjudande och förutsättningar för handlarnas verksamhet, säger Mestergruppen Sveriges VD Karin Eriksson.

Med det nya bolaget byggs en ny serviceorganisation för de cirka 300 butiker som verkar under varumärkena XL-BYGG, Bolist och Järnia. XL-BYGG, Bolist och Järnia kommer att fortsätta verka under sina respektive varumärken.

En överväldigande majoritet av delägarna i kedjorna som nu samlas under Mestergruppen AB har också valt att följa med i affären.

– Frivilligare än så här blir det inte och vi får ut det bästa av varandra. Vi får mycket stöd från servicekontoret, så vi kan vara fria att jobba i våra egna butiker. I XL-BYGG har vi alltid kunnat enas om hur vi ska göra, vi hjälps åt och känner gemenskap. Nu kommer vi bli ännu större och kunna komplettera vårt erbjudande säger Peter Ahlqvist, XL-BYGG Visby KG Ahlqvist och en av delägarna. 

– Vi är förstås väldigt glada att så många fria företagare väljer att vara i vår kedja, det känns som ett gott betyg och ett förtroende. De är engagerade och gör ett fantastiskt jobb runt om i hela Sverige, säger Karin Eriksson.

Nu pågår arbetet med att fortsätta skapa synergier mellan verksamheterna i Norge och Sverige. Det pågår redan en översyn av IT-infrastruktur, inköp och e-handel. För att bygga en än starkare organisation för inköp och logistik kommer Norge och Sverige ha en gemensam inköpsavdelning.

– Vi har redan haft stor nytta av samarbetet med Norge, till exempel när det gäller ekonomiskt och kompetensmässigt stöd till delägare som vill växa, inte minst i våra inköpsförhandlingar. Nu tar vi ett steg längre och bygger en gemensam avdelning som ska fortsätta säkra att våra delägare har de bästa villkoren framöver, säger Karin Eriksson.

Ägargruppen i Mestergruppen Sverige består av norska Mestergruppen AS och de fristående handlarna i kedjan, något som också representeras i den nya styrelsen med lika delar.

– Vi har en stark position och engagerade ägare. Mestergruppen Sverige är från start den starkaste aktören i den svenska byggvaruhandeln. Vi har kort sagt ett guldläge för att fortsätta att växa, säger styrelseordförande, Thommy Nilsson.

Utöver styrelseordförande Thommy Nilsson består styrelsen av

Ledamöter:
Håkon G Kristiansen, Mestergruppen
Tore Aasen, Mestergruppen
Björn Peterson, XL-BYGG Norrby Trä
Olof Nyberg, XL-BYGG Hans Anders
John Davidsson, Harås Byggvaror

Suppleanter:
Marcus Ebelvod, XL-BYGG Mjällby
Andreas Åhnstrand, Lindbergs Bygg & Färg i Bergkvara


Den nya ledningsgruppen i Mestergruppen AB består av Karin Eriksson, VD och t.f. kedjechef för XL-BYGG, Pi Lindström, informationsansvarig, Anders Lassfolk, ekonomichef och t.f. VD för Bolist AB, och Tomas Hedman Strömhielm, driftschef. Inköpschefen Daniel Belmonte, varuflödeschefen Stefan Thollén och IT-chefen Tobias Erhardt är placerade på det svenska servicekontoret i Solna men rapporterar direkt till Mestergruppen AS i Oslo. 

Ämnen

Kategorier


Tillsammans med våra kolleger i Norge och Danmark bildar vi Skandinaviens största profilerade bygghandlarkedja. Många av våra anläggningar har en över hundraårig historia med ursprung i de traditionella brädgårdarna. Därför bankar våra hjärtan extra starkt för trä och virke.

Presskontakt

Louise Lindblom

Presskontakt Kommunikationsansvarig 079 0791982
Carl Littlewood

Carl Littlewood

Presskontakt Kedjechef, XL-BYGG +46 8 578 51 647

Relaterat innehåll

En riktig bygghandelskedja!

Vi är en kedja som består av 87 fristående anläggningar över hela landet. Många av våra anläggningar har en över hundraårig historia med ursprung i de traditionella brädgårdarna. Därför bankar våra hjärtan extra starkt för trä och virke. XL-BYGG, BOLIST och Järnia ingår i Mestergruppen Sverige AB och verkar under respektive namn.

XL-BYGG AB
Hemvärnsgatan 9, 9 tr
171 54 Solna
Sweden